joi, 3 martie 2016

Subiectul în fotografia ta. Ai unul !?

blog FOTO-IDEEA     In fiecare fotografie trebuie sã existe un subiect central, în jurul cãruia "se clãdeste" fotografia si la care se raporteazã celelalte elemente ale compozitiei. Acel element este considerat subiectul fotografiei. Este la fel ca în filme, unde existã un erou principal, care participã si se implicã în majoritatea actiunilor filmului. 

     Portretul si fotografia de produs sunt singurele genuri fotografice în care subiectul este (sau ar trebui sã fie !) evident. Celelalte genuri au nevoie de cel putin un subiect, ce va fi pus în evidentã prin si la care se vor raporta celelalte elemente ale compozitiei.
      Subiectul este elementul pe care îl remarci  prima datã, atunci când privesti o fotografie. Este important sã stii ce fotografiezi si sã te concentrezi asupra subiectului. El trebuie sã fie clar si celelalte elemente sã-l evidentieze. De altfel, regulile în fotografie (regula treimii, linia conducãtoare, diagonala principalã, background-ul, etc), la care voi mai reveni, au ca scop tocmai acest lucru.
       Aveti mai jos douã exemple care mi-au fost la îndemânã (prisaca si primãvara)
 
Prisaca - blog FOTO-IDEEA
Subiect : prisaca
Primavara - blog FOTO-IDEEA
Subiect : primãvara

      Si într-un caz si în altul în imagine apar stupi de albine, copaci, muguri. In functie de ceea ce am dorit, am focusat si încadrat mai apropape sau mai departe, aducând în prim plan subiectul. Ramura care urcã, în fotografia din dreapta, încearcã sã sugereze evolutia, dezvoltarea. Desigur, în locatia respectivã am fãcut mai multe fotografii, pentru cã existau si alte subiecte de abordat : copacii, albinele, apicultorul, împrejurimile, etc. Pentru exemplificare le-am ales doar pe acestea douã.

De la maestri fotografi "cetire" :
- Intr-o fotografie trebuie sã existe cel putin un subiect, chiar si unul banal, dar sã existe unul. Eu spun cã fotografia, prin ceaa ce transmite, are si predicat (!);
- Poti sã ai 2 sau mai multe subiecte într-o fotografie;
- Daca nu ai un subiect (nu te-ai gândit la nimic) mai bine nu faci fotografia !
- Subiectul principal relationeazã, de obicei dar nu obligatoriu, cu celelalte subiecte.
   
    In continuare prezint câteva metode prin care poti identifica subiecte deosebite pentru proiectele fotografice personale:
  • gândeste-te la lucruri care te intereseazã 
      Un exemplu bun din acest punct de vedere sunt cei pasionati/interesati de munte. Evident, vom admira la ei peisaje minunate, cu subiecte deosebite, interesante atât datoritã locurilor fotografiate, dar si conditiilor atmosferice în care au fost surprinse acestea. Amintesc de colegii fotografi de la CFI, care sunt si membri în Asociatia "Hai pe munte". Aveti aici un link cãtre blog-ul colegei mele de la Clubul Fotografilor Iasi, Mihaela Burlacu .
Muntele Todirescu - Mihaela Burlacu
  • cautã lucruri mai putin fotografiate
  In general, cei pasionati si dispusi sã cheltuiascã, organizeazã excursii fotografice în zone exotice (Africa, Asia de Sud-Est, America Centralã, etc.) sau au în vizor fotografia de wildife (WILDLIFE România - grup public pe Facebook). Sunt multe lucruri si locuri frumoase, de fotografiat si în România. Totul este sã vrei !
  • cautã subiecte printre lucrurile la care te pricepi
De exemplu, îti plac prãjiturile, esti de meserie cofetar (tu sau sotia), ai abilitãti în prepararea dulciurilor.  How to Photograph Cakes (craftsy.com)
  • cautã lucruri la îndemânã. Probabil cã cel mai simplu lucru pe care îl poti face este sã iesi în stradã (portrete, trafic, arhitecturã, piete, parcuri, etc).
Sfaturi de la f64.ro pentru fotografii "curajosi":
 7 sfaturi pentru începãtori în fotografia de stradã
  1. Cel mai bun aparat e cel pe care îl ai la tine (pãi dacã altul n-ai !)
  2. Fii curios (de acord)
  3. Planificã-ti traseul de acasã (din nou planificare - !?) 
  4. Zâmbeste si cere permisiunea (mai sunt si unele aspecte legale, voi reveni la asta)
  5. Incearcã sã spui o poveste (epic photo - nu !?)
  6. Renuntã la modul <Manual> (ce e corect e corect !)
  7. Iesi însotit (e un avantaj si un "dezavantaj" în acelasi timp !)
  •   si mai simplu este sã stai în casã sau în studio, dar dacã vrei totusi sã faci fotografii bune, lucrurile sunt un pic mai complexe. Un subiect aparte poate fi si... Azorel cu ghidusiile lui. 
Dar despre proiecte fotografice realizate la interior voi vorbi într-o serie de postãri viitoare.

 blog FOTO-IDEEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.