sâmbătă, 14 mai 2016

Printre ruine și alte lucruri uitate ale Iașului


Într-o postare anterioarã propuneam o idee de proiect având ca temã clãdirile vechi ale orașului Iași. La fel de provocatoare sunt si alte ipostaze ale acestor clãdiri, nu numai ipostaza de obiectiv istoric reabilitat.
Este interesant sã fotografiezi clãdiri vechi, uitate sau în perioada de refacere. La fel de interesant si provocator poate fi un proiect care identificã si surprinde ruinele orasului.

In perioada de tranzitie ce a urmat perioadei comuniste zona industrialã a orasului Iasi a cunoscut o transformare profundã, majoritatea clãdirilor schimbând proprietarii, modificându-si destinatia sau fiind lãsate în paraginã si mai apoi demolate.

În multe tări aceste hale au fost refăcute în cadrul unor proiecte integrate de arhitectură industrială si au căpătat destinatii socio-culturale si comerciale: muzee, restaurante, baruri, săli de sport, etc. 





Hale vechi  din Zona Industrială a orasului Iasi

























O provocare aparte este fotografierea în clădiri uitate, care asteaptă proiecte de refacere. Actiunea în sine poate fi periculoasă având în vedere starea structurilor de rezistentă, murdăria existentă si eventuala populare cu diverse persoane fără adăpost.

Fosta Terasă Gambrinus (fost Cinematograful Tineretului)

Fosta Sinagogã a Cizmarilor

Clădire demolată (pe locul actual al clădirii Registrului Comertului)

Aceste observatii nu mai sunt valabile în cazul cădirilor aflate deja în proces de  reabilitare.

Fundatie veche în clădirea Muzeului Municipiului Iasi (aflat în renovare)

Exterior Muzeul Municipiului Iasi


Interior (fost Cinematograful Tineretului)


Fotografii deosebite se pot realiza si surprinzând ziduri dărâmate si ruine de clădiri, mai ales dacă acestea se află în realtie cu clădirile moderne aflate în apropiere.





























Deosebite pot fi si fotografiile realizate în biserici sau sinagogi aflate în reparatii.

Biserica Sf. Vineri (Păcurari)

Biserica Sf. Vineri (Păcurari)

























Sinagoga Mare (Tg. Cucului)

Si una peste alta aveti în vedere prezenta omului în fotografiile de acest gen. Chiar si o umbrã discretã într-un colt al cadrului poate da o valoare deosebitã fotografiei.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.