vineri, 2 septembrie 2016

Invită-ţi geniul la cină

Atât grecii cât și romanii credeau într-un zeu al creativitãții. Era un fel de înger pãzitor care te veghea și funcție de entuziasmul și energia cu care abordai anumite probleme ce țineau de imaginație și creativitate te ajuta chiar să  le pui în practică și îti ordona gândurile. Romanii au botezat acest înger păzitor - geniu, iar credinta lor era că o persoană foarte "înzestrată" NU ESTE un geniu ci ARE un geniu.

Cu alte cuvinte, atunci când ai dispoziția necesarã și ești pregãtit poți... să-ți inviți geniul la cinã !


O construcție psihologicã înțeleaptã, spune Elizabeth Gilbert. "Ideea unui geniu exterior îl ajutã pe artist sã-și țina in frâu orgoliul să se ferească de a-și asuma fie meritul deplin, fie vina absolută pentru rezultatul muncii sale. Altfel spus, dacă ai succes, trebuie să-i multumesti geniului tău pentru ajutor, ceea ce te apără de narcisismul total. Iar dacă dai gres, vina nu-ți aparține în întregime. Poți să spui: <Hei, nu te uita la mine - geniul meu nu s-a arătat azi>. Oricum ar fi, sinele vulnerabil al creatorului este protejat. Protejat de influența corupătoare a laudelor. Protejat de efectele corozive ale rușinii."

Mai multe despre acest mod de a vedea lucrurile, despre creativitate, despre succes și... geniu puteți afla urmărind filmulețul de mai jos cu prelegerea pe care Elizabeth Gilbert a tinut-o in cadrul evenimentelor TED Talks (filmul este tradus in limba românã.)



Ești pasionat de fotografie!? Învață, fotografiază, imită, fotografiază, pregătește-te, fotografiază, iar atunci când ai dispoziția necesară treci la masă căci ai musafiri... Poftă bună cãci la cinã urmeazã o sedintã foto cu geniul! Si vei face Big Picture ! S-auzim numai de bine !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.