vineri, 23 septembrie 2016

Ionel, Mărioara și bekgraundu'

Ionel și Mărioara

Lucrurile par destul de simple în fotografie. Odatã subiectul şi/sau mesajul fotografiei ales, te străduiești sã încadrezi cât mai bine şi folosind diverse elemente de compoziţie încerci sã trimiţi privirea observatorului cãtre "locul faptei". În mod logic, faci tot posibilul pentru a elimina elementele ce pot distrage atenţia de la subiect / mesaj.

Una din metodele de a elimina "sursele de deranj" este alegerea unui fundal cât mai simplu, dar care sã punã în evidențã elementele principale ale cadrului. O altã posibilitate este de a blura fundalul (de a-l face cât mai puţin clar - to blur(eng.)=estompa, neclar, confuz). Câteva lucruri legate de setări le-am discutat în postarea dedicatã de AICI.

Iatã acum douã trucuri care au acelaşi scop. Unul ține de fundalul folosit și este mai ușor de realizat în studio. Al doilea reprezintă o operațiune de post-procesare simplă. I-am folosit ca exemple pe prietenii noștri Ionel și Mărioara.

Se boțește folia de aluminiu

 Un truc de studio
Se foloseşte ca fundal o folie de aluminiu subţire din acelea utilizate la bucãtãrie. Folia este "boţita" iar mai apoi "întinsã". Iluminarea acestui fundal va da un efect de difuzie a luminii şi neclaritate (blur). Fatã de un fundal alb simplu, diferenţa este evidentã.

Se vede diferența față de fundalul simplu de mai jos

Fundal simplu
Un alt exemplu - fundalul este așezat mai departe de subiect

Un truc de editare.
Se foloseşte un editor grafic obişnuit. (Photoshop, Gimp, Paint, Paint Shop Pro, Lightroom, etc). Se folosesc layer-ele.
1. Din meniul <Layer> se alege opţiunea "Duplicate" pentru a dubla background-ul


2. Din meniul <Adjust> se alege opţiunea Blur>Gaussian Blur (o valoare de 8-10%), care se aplicã copiei fundalului. Fundalul original rãmâne "în spate" nealterat.


3. Se alege pensula <Erase> şi se şterge zona bluratã care se doreşte a fi pusã în evidentã (aflatã mai "în fațã".
4. La final cele douã layer-e sunt "contopite" utilizând opţiunea <Merge> din meniul <Layers>.


Am obținut ce am dorit. S-auzim numai de bine !




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.