sâmbătă, 10 septembrie 2016

Îți place istoria și literatura? Fotografiază!

Podul de intrare în formă de semi-cerc

Cetatea Neamţului a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIV-lea de cãtre domnitorul Petru I Mușat. Se spune cã cetatea de mãrimea unui bloc cu trei etaje arãta ca un castel, acoperit cu foitã de plumb şi alamã şi avea un confort deosebit. Dacă ar fi să facem o  comparaţie, Cetatea ar putea fi asemãnatã cu castelul Kronborg din Danemarca, cunoscut ca şi "castelul lui Hamlet".

Vedere spre șanțul de apărare și "poarta Mușatină"

Intrarea  în Cetate


Scriitori şi poeţi români au evocat în operele lor evenimente istorice care s-au petrecut în cetate sau pur și simplu au creat povești care se spune cã ar fi avut loc aici.

Iatã câteva exemple:
  • Dimitrie Bolintineanu - poezia "Muma lui Ştefan cel Mare"(1857) - momentul sosirii lui Ștefan cel Mare la Cetate, după bătălia de la Valea Albă (ficţiune).
  • Costache Negruzzi în nuvelă "Sobieski și românii"(1845) - rezistența plăieșilor, locuitori ai Cetăţii la asediul oștirii poloneze conduse de regele Sobieski (realã).
  • George Coșbuc - poezia "Cetatea Neamțului"(1896) - aceeaşi istorie a luptei oştenilor moldoveni împotriva regelui polon
  • Dimitrie Cantemir - "Descripţio Moldaviae"(1714-1716) - o descriere a Cetăţii 
  • Alexandru Vlahuţă - "În munții Neamțului" din volumul "România pitorească"(1901) - descriere
  • Calistrat Hogaş - povestirea "Spre mânăstiri" din volumul "Pe drumuri de munte"(1912) şi Mihail Sadoveanu - povestirea "Cetatea Neamțului"(1908) - povestesc amintiri de cãlãtorie

Un proiect fotografic având ca subiect Cetatea Neamţului este de luat în seamã de cãtre iubitorii de istorie şi literaturã. Sã orchestrezi si sa surprinzi în cadre diverse poveștile si întâmplãrile relatate de scriitori reprezintã o tentație pentru fotografii creativi. Am avut o astfel de tentativã la începutul anilor 2000 într-un CD multimedia pe care l-am botezat "Castele şi cetăţi".  Parțial am reușit, dar proiectul a răma în fază incipientă și încă așteaptă.

Curtea interioară (foto: Florin Parfenie)


Cetatea a fost renovată pentru ultima datã în anul 2011 cu fonduri europene. Au fost reconstituite mai multe încãperi printre care camere de locuit, "Sala armelor", "Temnița", "Bucãtãria", "Monetăria" şi paraclisul "Sf. Nicolaie".

Sala arnelor

Curtea interioară

"Temnița"

Paraclisul Sf. Nicolaie

Mai multe informaţii despre aceastã frumoasã cetate puteţi afla AICI .

Vedere spre exteriorul Cetătii

Zidul exterior




Mai jos se poate vedea un videoclip preluat de pe Youtube cu o vedere aerianã a monumentului istoric.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.