marți, 11 octombrie 2016

La Iași sãrbãtorim și fotografiem

În anul 1641 domnitorul Moldovei Vasile Lupu a adus la Iaşi moaștele Sfintei Parascheva și le-a aşezat în frumoasa să ctitorie - biserica Sfinții Trei Ierarhi. Vasile Lupu a fost unul din oamenii bogaţi ai vremii sale şi plãtise cu putinã vreme înainte toate datoriile Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol. 

Calugari
Cãlugãri în pelerinaj la Iași


Drept recunoştinţă, cu un an înainte de organizarea Sinodului de la Iaşi, patriarhul Partenie I și membrii Sinodului Patriarhiei  Ecumenice îngãduie transferarea relicvelor Sfintei Parascheva în capitala Moldovei. În anul 1889, moaștele cuvioasei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Catedrala
Catedrala Mitropolitană în anul 2000


Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când în luna octombrie în preajma Sãrbãtorii religioase a Sfintei Parascheva sunt organizate şi Sãrbãtorile Iaşului. În aceste zile câteva zeci de mii de oameni vin în pelerinaj la moaştele sfintei. Unii vorbesc şi de ani în care numãrul pelerinilor a ajuns la 1 milion. Au loc şi o serie de alte evenimente ocazionate de sărbătorile orașului, ca de exemplu târguri, expoziţii, festivaluri, manifestări culturale, etc. (vezi şi AICI )

Piata Unirii
Spectacol în Piața Unirii - anul 2000

Fanfara 10 prajini
Fanfara de la Zece Prăjini în fața Palatului Culturii din Iași - anul 2000

Lume multã şi pestriţă. Iatã câteva recomandãri pentru cei care vin la Iaşi şi doresc sã facã fotografii pentru o eventualã expoziţie pe subiecte conexe pelerinajului şi sãrbãtorilor oraşului.
  •  Alege un echipament simplu care să nu necesite operaţiuni complexe. Un aparat foto compact, un mirrorless sau un DSRL la care să lucrezi cu un singur obiectiv şi pe care să nu trebuiască să-l schimbi. Ai în vedere o rezervã pentru acumulator. Un trepied poate să-ţi complice viaţa.
  • Fă-ţi un plan de bãtaie. Programul manifestãrilor la Sãrbãtorile Iaşului este publicat întotdeauna cu ceva vreme înainte şi este de gãsit pe website-ul Primãriei Iaşi  
Primaria Iasi - pelerini
Pelerini în fața Primăriei Iași
  • Încearcã sã fotografiezi "singur". Chiar dacã vizita se face în grup este bine ca operaţiunea de fotografiere să o faci singur. Un grup de fotografi la manifestări de acest gen poate crea nervozitate sau reacţii nefireşti pentru unii pelerini.
  • Ca și oamenii din alte ţări sau din alte zone ale României, chiar dacă nu sunt 100% "camera friendly", oamenii din Iaşi sunt obişnuiţi cu camera foto, iar pe perioada pelerinajului existã o stare de nepãsare şi atenţie scãzutã la cei din jur şi la detalii. Fiecare-i "pe craca lui". Poţi găsi şi "mofturoşi", dar poţi găsi şi oameni care te vor ruga să-i fotografiezi. Cere  o adresă de email, date de contact şi vei putea fotografia mai uşor, cu zâmbetul pe buze.
Sarbatorile Iasului
Pelerini (în depărtare se vede baldachnul unde se află racla Sfintei Parascheva)

Sarbatorile Iasului - La coadă la Sfântă
La coadă la Sfântă - anul 2000

  • Aratã respect şi seriozitate.    Pelerinii au un comportament religios. Se duc la biserică, se roagă, stau la coadă, se închină la moaşte, în  fața  bisericii, sãrutã icoanele, aprind lumânãri, etc. Din acest punct de vedere amestecul sãrbãtorii religioase cu sãrbãtoarea laicã a oraşului nu a însemnat un lucru benefic în ultimii ani, dar se pare cã în anul 2016 lucrul acesta s-a schimbat.
  • Atenţie la "şmecheri" şi hoţi de buzunare. Inevitabil în adunãrile pestriţe din oraş, pe perioada sărbătorilor vor apãrea şi astfel de personaje, care vor profita de creduli şi neatenţi. 
măicuțe în pelerinaj la Iași
Grup de măicuțe în pelerinaj la Iași

Poftiți de vizitați și fotografiați ! La mulți ani Iașule ! La mulți ani ieșeni, oriunde v-ați afla !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.