duminică, 15 ianuarie 2017

Cu Eminescu prin Iaşi

Din Copou pânã la Bucium sunt nenumărate locurile din Iaşi unde a păşit, acum o sutã şi ceva de ani, poetul  "nepereche" al neamului românesc, Mihai Eminescu.

Ideea de a realiza un itinerar fotografic al drumurilor lui "bădiţa Mihai", prin "dulcele târg" nu este nouã, dar e frumoasã şi generatoare de nostalgii. Iar dacã iei cu tine, pe lângã echipamentul foto şi o culegere cu cele mai frumoase poezii ale Sale, pe care sã le citeşti, câte una, la locurile  cu amintiri ai imaginea unei foto-ture romantice, pline de creativitate şi provocări.

Spiritul eminescian este la el acasă în Parcul Copou, înfiinţat în 1834. Cine nu a auzit despre "Teiul lui Eminescu" la umbra cãruia medita şi visa poetul, amorezat de Veronica Micle.

Teiul lui Eminescu - Parcul Copou - Iasi - blogul FOTO-IDEEA
Teiul lui Eminescu - Parcul Copou
Când ajungea în Iaşi, poetul Nichita Stãnescu vizita întotdeauna teiul, cãruia îi spunea "copacul lui Mişu din Copou"

"Unde-i teiul cu-a sa umbrã, 
Cu-a lui flori pânã-n pãmânt? 
Vis au fost viata noastrã, 
Iar norocul nostru vânt".


Tot în Parcul Copou, Complexul expoziţional "Mihai Eminescu" ce a fost inaugurat în 1989, anul Centenarului poetului, este un punct de atracţie turisticã deosebit. 

Muzeul M.Eminescu - Parcul Copou - Iasi - blogul FOTO-IDEEA
Muzeul M.Eminescu - Parcul Copou
Coborând dealul Copoului ajungem la un alt punct de reper pe itinerariul eminescian ieşean şi anume Casa Pogor, care este astãzi sediul Muzeului Literaturii Române. Aici aveau loc întâlnirile membrilor Societăţii Junimea. Scriitorii şi poeţii îşi citeau creaţiile, pe care le publicau mai apoi în revista "Convorbiri Literare".

Casa V. Pogor - Muzeul Literaturii Române - Iasi - blog FOTO-IDEEA
Casa V. Pogor - Muzeul Literaturii Române
Ieşim de la casa Pogor şi un pic mai la vale se aflã Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu".

Biblioteca Centralã Universitarã "Mihai Eminescu"- Iasi - blog FOTO-IDEEA
Biblioteca Centralã Universitarã "Mihai Eminescu"
Alãturi de clãdire, la baza Copoului se aflã un monument închinat Luceafărului, realizat de sculptorul Ioan Schmith Faur în 1929 şi amplasat aici în 1957. Acest grup statuar este în întregul lui un simbol. Statuia principalã îl înfăţişează pe Luceafãr, având chipul lui Mihai Eminescu, iar pe cele două laturi sunt amplasate douã personaje alegorice ce reprezintã poezia şi filosofia.

Monumentul Luceafãrului - Iasi - blog FOTO-IDEEA
Monumentul Luceafãrului

Monumentul Luceafãrului - poezia şi filosofia-blog FOTO-IDEEA
Monumentul Luceafãrului - poezia şi filosofia


"...Din sfera mea venii cu greu
Ca să te-ascult ş-acuma,
Şi soarele e tatăl meu,
Iar noaptea-mi este muma...


Poposim puţin la celebra Bolta Rece unde mai petreceau serile, uneori, scriitorii de la Junimea şi ne îndreptãm spre mahalaua Ticãului.

"Bolta Rece"-Iasi-blog FOTO-IDEEA
"Bolta Rece"


Cãci un obiectiv de vizitat şi fotografiat în periplul nostru foto-poetic este Bojdeuca din Ţicău a prietenului Ion Creangã. Prietenia celor doi a rãmas de poveste, mai ales cã aceastã legãturã de suflet a povestitorului cu poetul şi-a pus amprenta asupra vieţii celor doi.

Plopi fără soţ - Iasi - blog FOTO-IDEEA
"Plopi fără soţ"

Şi ajungem uşor-uşor, la aşa–numiţii "Plopi fără soţ" de la Bucium, un pâlc de copaci din apropierea hanului "Trei Sarmale", unde se ospătau şi întârziau serile, cei doi prieteni Mihai Eminescu şi Ion Creangã.

"Pe lîngă plopii fără soț
Adesea am trecut,
Mă cunoșteau vecinii toți
Tu nu m-ai cunoscut...

Hanul "Trei sarmale" - Iasi - blog FOTO-IDEEA
Hanul "Trei sarmale"

Desigur mai existã şi alte locuri în Iaşi care amintesc într-un fel sau altul de poetul nostru naţional, dar îi las pe doritori sã le descopere şi sã le fotografieze. Iar dacã aţi descoperit  astfel de locuri şi aţi făcut fotografii vă invit să le postaţi pe forumul ataşat acestui blog AICI.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.