sâmbătă, 5 martie 2016

Fotografia bunã. Fotografia rea. Cum sã faci fotografii deosebite !? ( I )

    blog FOTO-IDEEA Poate cineva sã spunã când o fotografie este bunã sau nu !? Care sunt elementele care definesc o fotografie "bunã" !? Punând laolaltã  pãrerile  unor  specialisti  în  fotografie, pot spune cã în afarã de aspectele tehnice, în definitia fotografiei "bune", trebuie incluse si alte elemente:
- fotografia bunã transmite un mesaj sau o emotie si/sau
- fotografia bunã spune o poveste

      In ziua de astãzi, multi cred cã dacã îsi vor cumpãra un aparat sau un obiectiv mai scump vor face fotografii mai bune. Din fericire, fotografii bune poti sã faci cu orice fel de echipament (camerã foto, smartphone, tabletã, compact). Este important sã ai setãrile potrivite la aparat, dar conteazã si momentul în care faci fotografia.

       Si totusi existã o serie de elemente aparte, care ajutã fotograful, fac fotografia mai plãcutã ochiului si mai atrãgãtoare pentru privitori. Surprinse în mod corespunzãtor, la locul si momentul potrivit, aceste elemente vor face ca o fotografie  sã fie mai apreciatã. Am observat cã o fotografie este mai interesantã dacã este deosebitã de celelalte si dacã surprinde scene mai "ciudate", din alte unghiuri sau care nu sunt evident-vizibile pentru ne-fotografi. 

       In postãrile urmãtoare voi aminti câteva din acele elemente care, incluse în compozitia unei fotografii, atrag privirea si fac o fotografie "mai bunã" !

1. Umbrele în fotografie. In general, în cursul unei zile, nu dai prea multã atentie  umbrei / umbrelor. Uneori umbra este mai importantã si devine subiectul principal în fotografie. Umbra este mai lungã dacã  soarele  este mai jos (la rãsãrit sau apus).  In  alte imagini  umbra pune  în evidentã subiectul principal.

a -Umbra "sustine" subiectul
a -Umbra "sustine" subiectul
 
b - Umbra este subiectul
b - Umbra este subiectul

c - Umbra "ajutã" subiectul pricipal
c - Umbra "ajutã" subiectul pricipal

d - O dinamicã aparte datoratã pozitiei
d - O dinamicã aparte datoratã pozitiei


e - Un alt punct de vedere. Umbra este subiectul principal
e - Un alt punct de vedere. Umbra este subiectul principal

f - Umbra e mai importantã  decât subiectul principal
f - Umbra e mai importantã  decât subiectul principal
Umbre în lumea lor. Aceasta nu existã farã luminã !
Umbre în lumea lor. Aceasta nu existã farã luminã !


      In postarea urmãtoare voi detalia o serie de idei legate de foto-proiectele de acest gen si modul în care umbra mã ajutã mereu la  compunerea fotografiei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ți părerea. Comentariul tău îmi este foarte util.